Tuesday, May 14, 2013

Tim Thaler ehk müüdud naer


„Tim Thaler ehk müüdud naer“

James Krüss

See raamat rääkis ühest poisist nimega Tim Thaler, kes elas väikesel tänaval, väikeses korteris. Ta ema oli ära surnud, kui ta oli väike. Tim`i isa abiellus uuesti uue naisega, et Tim`il oleks ema. Aga pigem rohkem oli see Tim`ile ebameeldiv, et ta sai uue ema ja venna. Kuna uus ema oli kuri ja vend vastik. Kasuema oli range ja armastas ainult Tim`i venda. Tim`i isa tuli ainult pühapäeviti koju, kuna ta oli ehitustööline ja see päev oli Tim`i jaoks parim päev nädalas. See oli ainuke päev mil Tim naeris oma ilusat naeru, mida mõnigi ihaldas.Kui Tim`i isa pühapäeval tuli läksid nad alati hipodroomile. Kuni ühel päeval juhtus Tim`i isaga õnnetus ehitusplatsil ja ta suri. Matuste ajal ei suutnud Tim olla seal ja ta jooksis kohta, kus tal isaga alati tore oli olnud, hipodroomile. Seal kohtas ta üht meest, kes ütles talle võidu hobuse. Tim vedaski selle hobuse peale kihla, aga sealt võidetud raha varastati teel koju talt ära. See kordus iga pühapäev kuni ühel korral tegi see sama mees ettepaneku, et Tim võidab kõik kihlveod ja mees saab Tim`i naeru endale. Tim nõustus, kuid pärast seda ta avastas, et ilma naeruta ei saa olla õnnelik, isegi siis kui sul on palju raha. Tim läks laia maailma, et tagasi saada oma naer. Sealt ta seiklus algaski.
                       Mulle „Tim Thaler ehk müüdud naer“ väga meeldis. See oli põnev. Tegevust oli piisavalt, mis oli hea. Ei kippunud liiga igavaks. Selle raamatu puhul mulle meeldis peensus, kui Tim sai Parun Taruk`i pärijaks. Parun Taruk oligi sama mees, kes oli ostnud Tim`i naeru. Kuid ta ei olnud seda mingi hinnaga nõus tagasi andma. Taruk`i ja Tim`i kõik dialoogid olid osavad ning mõlemal poolel olid head argumendid. Mis siis, et Taruk oli halb tegelane, mulle meeldis ikka tema isiksus.  
           Raamatu lõpus sai Tim aru, et Taruk oli tagurpidi Kurat. Sest Parun Taruk oli tõesti nagu Kurat. Samuti sai Tim aru miks Parun nii väga vajas ta lapselikku naeru. Naer on sisemine vabadus. Kui Parun oli naeru ostnud võttis ta kõike palju lihtsamalt ja vabamalt, kuna tal oli võime naerda.    

No comments:

Post a Comment