Friday, March 20, 2015

"Libahunt"




"Libahunt"
August Kitzberg



"Libahunt" on kirjutatud näidendi vormis lugu. See rääkis ühest perest, kus oli vanemad, vanaema, poeg Margus ja kasutütar Mari. Ühel päeval  peale kirikus nõia surnuks peksmist, ilmus tüdruk Tiina Tammaru selle pere ukse taha. Pere kahtlustas, et Tiina võis olla nõia tütar, aga sellegi poolest võtsid nad lapse endale kasvatada. Plaaniti, et täiskavanuna abielluvad Margus ja Mari. Kuid Margusele hakkas meeldima hoopiski võõras ja teistmoodi Tiina. 


Tiina oli vaba hing ning ta uskus loodusesse. Ta oli teistsugune ja sellepärast teda ka kiusati. Mari tahtis Margust endale ja armukadedusest algatas kuulujutud, kuidas Tiina on libahunt. Ta väitis, et nägi kuidas Tiina aplalt varssa vaatas ja järgmine päev oli varss surnud. Inimesed seal külas olid ebausklikud ja arvasid, et asjad mida nad ei suutnud seletada olid halvad ja saatanast. Seepärast oli ka neile omane kõike, mis oli neile harjumuspärasest erinev, vihata. Erinevus tähendas neile halba. Tiina ellusuhtumine ärritas neid, kuna nende endi elud olid raskepärased ja rõõmutud, kuid Tiina oskas olla õnnelik. Ta tundis lihtsatest asjadest rõõmu, nagu lillede korjamine. Sellepärast ka Mari vihkas Tiinat. Mari oli kuulekas, töökas ja uskus vanadesse tavadesse. Ta oli kahe jalaga maa peal ja tahtis olla sarnane teistele  külainimestele. Kui vaadata Mari käitumist seoses Tiinaga, siis Mari tõukas eemale Tiinat, võideldes oma õnne eest. Mari soovis abielluda Margusega  ja ta ei tahtnud Margusest ilma jääda.

"Libahunt" on traagiline lugu, mis lõppeb ühe peategelase surmaga. Margus lasi kogemata Tiina pihta ja Tiina suri Marguse käte vahel, tänades, et just Margus ta piinad lõpetas. Pärast Marguse juurest lahkumist, oli Tiina metsas elades väga õnnetu, kuna ta armastas Margust väga. Kui Margus seisis valiku ees, kas seista oma armastuse eest ja minna Tiinaga ning elada koos temaga õnnelikult, mis siis et külaelanikud seda halvaks panid või jääda Mariga, siis valis ta lihtsama tee. 
Ta ei julgenud seista Tiina eest, vaid otsustas kuulata oma vanemaid. Oma südame asemel kuulas ta mõistuse häält. Elada kindlat elu talus, abielluda tavalise tööka Mariga, kasvatada lapsi, rügada tööd ja jääda vanaks sealsamas talus. Margus mõtles realistlikult ja Tiina sinna ei mahtunud sinna ahtasse maailma. 

Eelkõige räägibki "Libahunt" sellest kui raske on jääda truuks iseendale, kui ümbritsevad inimesed on su vastu. Ja kui suured võivad olla inimeste eelarvamused teistsuguse vastu.






No comments:

Post a Comment